
Klimaatbestendige bloementuin, Den Dolder
Omschrijving
De Bloementuin is een project waarbij we de zorgtuin met kassen op de Willem Arntszhoeve omvormen tot een dorpstuinderij. Mensen uit Den Dolder en omgeving zijn welkom om binnen te lopen voor groenten uit de moestuin, een bos bloemen uit het seizoen uit de bloementuin of om even te onthaasten in de prachtige siertuin.
Met subsidie van Waterschap Vallei en Veluwe hebben we 700m² dakoppervlak afgekoppeld van het riool. Regenwater wordt opgevangen in tanks en overtollig water wordt nu geinfiltreerd in de bodem door een natuurlijke poel met leembodem.
Om verdroging tegen te gaan en in de tuin meer water vast te houden, zijn we de bodem aan het verbeteren met compost en kleimineralen. In de siertuin laten we zien hoe je je eigen tuin klimaatbestendig kan maken door gebruik te maken van ‘Heuvelrugplanten’- planten die van nature voorkomen op de droge zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. We vermeerderen deze planten en bieden deze te koop aan in De Bloementuin.
Het werk op de tuin wordt gedaan door vakkrachten van WIJ3.0 samen met deelnemers, die in de Bloementuin een beschermde werkplek vinden, en vrijwilligers uit de omgeving. Samen maken we er een prachtige plek van.
Eén van de kassen is ingericht als ruimte waar workshops gegeven kunnen worden en binnenkort opent onze Theetuin de deuren.
Kenmerken
Grootte:
200m2
Soort project: buurtcollectief
Toegepaste maatregelen
Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Hergebruik regenwatertank met filter, Regenton of schutting, Wadi, Regenwatervijver, Reliëf (lager liggend deel tuin voor wateropvang), Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Egelhuisje, Insecten hotel, Vlinderhotel, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop
Foto's
Beschreven maatregelen
Welke maatregelen zijn er toegepast om het regenwater op te vangen en vast te houden?
700m² dakoppervlak is afgekoppeld van het riool. Water wordt opgevangen in tanks (6000 liter) en overtollig water wordt geinfiltreerd in een poel met leembodem
Welke planten zijn er geplaatst?
We maken gebruik van 'Heuvelrugplanten' - inheemse planten die het goed doen op de droge zandbodem van de Utrechtse Heuvelrug.
Welke materialen zijn er gebruikt voor het aanleggen van verharde delen?
Op de tuin maken we zo min mogelijk gebruik van verharding. Paden zijn bedekt met natuurlijk materiaal.
Met welke maatregelen is er ruimte gecreëerd voor dieren?
De siertuin heeft een grote vijver die dieren aantrekt. Er zijn insectenhotels geplaatst en de nieuw aangelegde poel met leembodem moet nog meer ruimte bieden aan verschillende amfibieen en insecten.
Welke partijen hebben meegewerkt aan de aanleg?
Aanleg is gesubsidieerd met bijdragen van Waterschap Vallei en Veluwe, Gemeente Zeist, Provincie Utrecht en Leader - Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling